Valentýn, svátek zamilovaných

Valentýn, svátek zamilovaných

Svátek svatého Valentýna, zkráceně Valentýn, se tradičně slaví 14. února. Je to den zaslíbený všem zamilovaným, oslavě lásky a vzájemné náklonnosti mezi partnery. Zamilovaní si v tento den vyměňují valentýnky, zamilovaná přáníčka. Partneři si dávají drobné dárečky v podobě květin nebo sladkostí, mladé páry často zpečeťují svůj vzájemný cit zámečkem připevněným na nějaké speciální místo. Původ tohoto svátku je však opředen legendami. Kde se tedy tento svátek vzal a proč se slaví?

Valentýn opředen legendami

Abychom odhalili původ oslav svatého Valentýna, musíme se podívat trochu hlouběji do historie. Původ tohoto svátku není úplně jednoznačný a je opředen několika legendami. V dobových pramenech můžeme nalézt dvě linie, které hovoří o původu valentýnských oslav.

Oslavy svatého Valentýna ve starověkém Římě

Ano, je to tak, již ve starověkém Římě můžeme vystopovat prapůvod oslav svátku všech zamilovaných. Pokud se tedy domníváte, že tento svátek je ryze novodobý a je hlavně záležitostí komerce, pak vás musíme vyvést z míry.

Svátek spočíval v rituálním obětování kozy a psa. To mělo symbolicky přinést hojnou úrodu, plodnost a očistu od zlého. Kůže obětovaných zvířat byla po obětování nařezána na pruhy, jimiž mladí muži jemně šlehaly ornou půdu, ale i ženy. Ty věřily, že jim dotek zvířecí kůže zajistí plodnost. V předvečer oslav byly do schránky vloženy lístečky se jmény nezadaných dívek. Svobodní muži si poté lístky losovali a ta, jejíž jméno bylo na lístku napsáno, měla následující rok s mužem tvořit pár. Často v sobě tento pár našel zalíbení a jejich vztah přerostl v trvalý svazek.

Kdo byl svatý Valentýn?

Valentýn žil ve 3. století a podle legendy vykonával svou službu ve starověkém Římě. Tehdejší panovník usoudil, že lepšími vojáky jsou nezadaní a nesezdaní muži. Proto vydal zákaz oddávání mladých mužů. Ti měli nejprve sloužit v armádě. Zmiňovaný kněz, svatý Valentýn, však se zákazem nesouhlasil, a tajně i nadále mladé páry sezdával. Byl však odhalen a panovníkem odsouzen k smrti. Rozsudek byl vykonán 14. února.

Jiná legenda hovoří o Valentinovi, který byl odsouzen na smrt za napomáhání k útěku mučených křesťanů z římského vězení. Podle bájného příběhu se tento Valentýn během svého věznění před smrtí zamiloval do dívky, nejspíše žalářníkovy dcery. Té pak před svou smrtí napsal milostný dopis, který zakončil podpisem … od tvého Valentýna. Možná odtud pramení zvyk předávání milostných psaní a valentýnských přání.

Valentýn dnes

Tento svátek má nejsilnější tradici v anglosaských zemích. I u nás se však mezi námi najde celá řada jeho příznivců, kteří v tento den projevují náklonnost své vyvolené nebo vyvolenému. Zamilovaní si stále častěji dokazují svou lásku drobnějšími gesty – zamilovaným vzkazem, výrobou drobného dárku, přípravou slavnostní večeře, strávením večera v intimitě svíček. V poslední době je velmi oblíbené na Valentýna připevňovat na veřejná místa se zvláštním kouzlem visací zámky, jako příslib nerozlučné lásky. Co však na vrcholu žebříčku oblíbenosti dlouhodobě v tento den zůstává, je darování květin, sladkostí a či kosmetiky a dárkových poukazů.

I u nás na klinikách můžete vybrat perfektní dárek pro svou drahou polovičku. Stačí k tomu využít naše valentýnské slevy, které platí od 28. 1. do 14. 2. Při koupi jakékoliv neinvazivní procedury nad 4.000,- si při návštěvě kliniky můžete vybrat druhou se slevou 50%. Stačí dojít k nám a zaplatit v hotovosti.

Sleva 50% na druhé ošetření platí také na všechny naše akční nabídky a využít ji můžete do 28. 2.

Přihlaste si newsletter

Ať vám již neuniknou žádné výhodné slevy ani novinky

Přihlášením k odběru novinek souhlasíte s našimi obchodními podmínkami.

Osobní konzultace

Bezpečnost

Dle potřeby klienta volíme co možná nejšetrnější zákroky, bezpečnost je u nás na prvním místě

Profesionálové

Klademe důraz na vysokou odbornost našeho zdravotnického personálu. Pravidelně se účastníme lékařských konferencí v oboru estetické medicíny po celém světě

Nejkvalitnější materiály

Používáme výhradně atestované, ověřené materiály, které zajišťují jak absolutní bezpečnost, tak ty nejlepší výsledky

Individuální péče

Klademe maximální důraz na pochopení a vyřešení individuální potřeby každého klienta

Věrnostní program

Pro stálé klienty nabízíme mnoho slev a individuálních výhod

Široká možnost plateb

Platbu můžete provést na místě v hotovosti nebo jednou z nabízených on-line plateb na našich internetových stránkách

Možnost splátek

Přímo na našich klinikách můžete na počkání jednoduše vyřídit možnost splátek již od 1000 Kč s 0% navýšením

AJ,NJ,RU

Mluvíme česky, rusky, německy a anglicky. Při rezervaci termínu prosím sdělte požadavek na cizojazyčnou komunikaci

Wi-Fi

Naše kliniky jsou samozřejmě vybaveny Wi-Fi zdarma
Rychlý dotaz
Maestro
MasterCard Electronic
MasterCard
Visa Electron
Visa
Verified by Visa
MasterCard SecureCode
© MEDIK HAUS | Obchodní podmínky | Kariéra | Kontraindikace | Vyvinuto v ESMEDIA® Interactive