Co možná nevíte o kyselině hyaluronové

Co možná nevíte o kyselině hyaluronové

O kyselině hyaluronové pravděpodobně slyšel každý, kdo v životě shlédl alespoň jednu reklamu na kosmetiku. Ano, kyselina hyaluronová je fenomén, který dokáže s naší vizáží skutečné divy – především pak pokud jde o pleť a vrásky. Víte ale co to vlastně kyselina hyaluronová je, odkud se bere a kde všude nachází uplatnění?

Co je vlastně kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující polysacharid o velké molekulové hmotnosti. Navzdory své jednoduché molekule tato látka vykazuje rozdílné vlastnosti podle toho, jak je molekula veliká a jak je prostorově uspořádaná. Výjimečné jsou pak molekuly kyseliny hyaluronové i v tom, že dovedou mimořádně intenzivně vázat vodu.

Kde všude kyselinu hyaluronovou najdete

Kyselinu hyaluronovou můžete běžně najít i v lidském těle, kde je součástí pojivových, epiteliálních a nervových tkání. Hledat musíte za oční čočkou, v kloubní tekutině nebo v kožní tkáni, kde se nachází konkrétně 55 procent z celkového obsahu této kyseliny v lidském těle. S věkem jí ale v organismu výrazně ubývá a na pleti to poznáte především prostřednictvím nežádoucích přibývajících vrásek.

Pro využití v kosmetickém průmyslu byla kyselina hyaluronová dříve získávána z kohoutích hřebínků, dnes už laboratoře používají kmeny bakterií Escherichia coli, které se geneticky modifikují. Výsledkem je pak produkt identický s látkou, kterou máme v těle.

Kyselina hyaluronová a vrásky

Chcete-li zastavit stárnutí pleti, odborníci vám doporučí právě přípravky s kyselinou hyaluronovou. Ta má totiž hojivý účinek, podporuje zvyšování pružnosti pleti a velice efektivně hydratuje. Molekuly této látky jsou totiž natolik kluzké a vlhké, že nejsou pokožkou ihned vstřebány, ale uvolňují se postupně. Díky tomu je pleť dlouho a viditelně vyplněná, působí svěže a hebce.

Kyselina hyaluronová v kosmetice

Kyselina hyaluronová je hitem především v oblasti péče o pokožku, tudíž ji logicky najdeme v pleťových krémech a sérech. Podobně blahodárné účinky má však i na naše vlasy a nehty, které také velice efektivně hydratuje. Zejména po létě, kdy jsou vlasy vysušené a poničené, je pro ně kyselina hyaluronová jako stvořená.

Potraviny podporující tvorbu kyseliny hyaluronové

Doplnit kyselinu hyaluronovou pomocí stravy bohužel výrazněji nelze, lze ale volit vhodné potraviny, které podpoří její tvorbu přímo v našem těle. Zmíněnými potravinami je například sója či červené víno, které zvyšují hladinu estrogenu, jenž následně produkuje více kyseliny hyaluronové v těle. Potravinou s obsahem vzácné kyseliny hyaluronové je pak například extrakt z plodů Lopuchu většího (Arctium lappa).

Kyselina hyaluronová v medicíně

Zatímco dnes slýcháme o kyselině hyaluronové téměř výhradně v souvislosti s kosmetikou, v minulosti byla vyhledávaným léčivým přípravkem. A to hned v několika oborech. V 60. letech byla hitem při léčbě popálenin a kožních vředů, kde prokázala výjimečnou schopnost bránit ukládání kolagenu a tím podporovat bezjizevnaté hojení tkáně. Dobré výsledky byly navíc zaznamenány také při hojení ran, včetně chronických, nebo také při léčbě nemocí kloubů.

V 70. letech pak kyselina hyaluronová úspěšně pomáhala očním chirurgům, když se začala užívat při nitroočních operacích. Dodnes se navíc využívá pro výrobu očních kapek a roztoků na kontaktní čočky.

A aby toho nebylo málo, velké uplatnění nachází i v estetické medicíně, a to konkrétně do injekčních výplní, které na pleť a rty používají estetičtí chirurgové. V plastické chirurgii bývá často využívána ke korekci vrásek, vtažených jizev, ale i ke zvětšení prsou.

Přihlaste si newsletter

Ať vám již neuniknou žádné výhodné slevy ani novinky

Přihlášením k odběru novinek souhlasíte s našimi obchodními podmínkami.

Osobní konzultace

Bezpečnost

Dle potřeby klienta volíme co možná nejšetrnější zákroky, bezpečnost je u nás na prvním místě

Profesionálové

Klademe důraz na vysokou odbornost našeho zdravotnického personálu. Pravidelně se účastníme lékařských konferencí v oboru estetické medicíny po celém světě

Nejkvalitnější materiály

Používáme výhradně atestované, ověřené materiály, které zajišťují jak absolutní bezpečnost, tak ty nejlepší výsledky

Individuální péče

Klademe maximální důraz na pochopení a vyřešení individuální potřeby každého klienta

Věrnostní program

Pro stálé klienty nabízíme mnoho slev a individuálních výhod

Široká možnost plateb

Platbu můžete provést na místě v hotovosti nebo jednou z nabízených on-line plateb na našich internetových stránkách

Možnost splátek

Přímo na našich klinikách můžete na počkání jednoduše vyřídit možnost splátek již od 1000 Kč s 0% navýšením

AJ,NJ,RU

Mluvíme česky, rusky, německy a anglicky. Při rezervaci termínu prosím sdělte požadavek na cizojazyčnou komunikaci

Wi-Fi

Naše kliniky jsou samozřejmě vybaveny Wi-Fi zdarma
Rychlý dotaz
Maestro
MasterCard Electronic
MasterCard
Visa Electron
Visa
Verified by Visa
MasterCard SecureCode
© MEDIK HAUS | Obchodní podmínky | Kariéra | Kontraindikace | Vyvinuto v ESMEDIA® Interactive