Rozhovor s paní doktorkou Drahomírou Jarošíkovou odbornicí v oboru dermatologie z kliniky Medik Haus.

Rozhovor s paní doktorkou Drahomírou Jarošíkovou odbornicí v oboru dermatologie z kliniky Medik Haus.

Dobrý den, paní doktorko. Předem mého rozhovoru Vám chci poděkovat, že jste si na mě udělala čas ve svém nabitém programu a tím mohla nechat naše čtenáře nahlédnout do zákulisí velice zajímavého oboru jakým samotná dermatologie bezesporu je.

Dobrý den

Můžete nám hned na začátku rozhovoru krátce prozradit, v čem spočívá Vaše práce lékařky - dermatoložky na klinice Medik Haus?

Na klinice Medik Haus se zabýváme především estetickou a korektivní dermatologií. Nicméně i u klientů, kteří přicházejí primárně řešit různé vzhledové nedokonalosti, musíme vždy zohledňovat i další diagnózy. A to jak z okruhu dermatologických onemocnění, tak i v případech, že klienti trpí jinými celkovými nemocemi. Na základě vstupní konzultace, zjištění daných skutečností, očekávání klienta a možností, zvolíme následný postup a vhodné ošetření. Ošetření volíme tak, aby při zachování maximálního možného efektu pro klienta představovalo co nejmenší riziko komplikací, či nežádoucích reakcí. Například v případě opakovaných oparů v oblasti obličeje, musíme zahájit terapii řešící zároveň tento problém.

S jakými problémy za Vámi klientky nejčastěji chodí?

Nejčastěji řešíme právě příznaky související se stárnutím pleti, vrásky v konkrétních oblastech a zároveň objemové ztráty v obličeji. Další oblastí, kterou zde klienti řeší, je formování postavy, případně zlepšení kvality kůže v problémových partiích a taktéž odstranění nadměrného ochlupení nebo naopak stimulaci růstu vlasových folikul ve kštici.

Říkám záměrně klientky, protože předpokládám, že se jedná vesměs o ženy. Je tomu tak? A pokud se jedná o muže, v jaké míře jsou zastoupeni?

Většinu klientů tvoří samozřejmě ženy. Čím dál častěji se však setkáváme v ambulanci i s muži, kteří tvoří zhruba 25 % ze všech klientů.

Můžete tedy říct, že zastoupení mužů v rámci Vašich klientů má spíše stoupající tendenci?

Určitě. Stále častěji v dnešní době muži řeší projevy stárnutí a péči o svůj vzhled. Může to být způsobeno i většími nároky v rámci svého vlastního uplatnění v oblasti pracovní, společenské nebo partnerské rovině. Obzvláště muži, kteří vystupují na veřejnosti, od nich se péče o vzhled přímo očekává.

Chodí k Vám ženy a muži se stejnými problémy nebo se od sebe hodně liší?

Tohle spektrum zájmu se až tak od sebe neliší. Možná v oblasti řešení výpadu vlasů je větší procento mužů. Jinak klienti muži vyžadují procedury z celé nabídky, kterou poskytujeme.

Žádnou proceduru tedy nevyjímaje? I co se týká například ochlupení?

Ano, určitě. Muži řeší i tuto záležitost. Pouze ošetřované partie mohou být trochu odlišné. Ale i třeba v obličeji může klienty trápit nadměrné ochlupení a je pro ně na některých místech nežádoucí.

A řeší muži celulitidu? Tu zřejmě ne…

Celulitidu ani ne, ale formování postavy nebo zbytkové nahromadění podkožního tuku ano.

Paní doktorko, vidíte nějaké znatelné rozdíly mezi dermatologií dříve, dejme tomu před 20 lety a nyní? V čem spočívají?

Co se týká obecné dermatologie, je u těch závažných chronických kožních diagnóz hlavní posun od lokální léčby k celkově účinným lékům. Konkrétně například biologická léčba, imunosupresivní, imunomodulační a zcela nově taky biosimulární terapie dostupná pro pacienty s kožními diagnózami. Léčení je efektivnější a kvalita života nemocného mnohem lepší. V estetické dermatologii jsou metody v dnešní době méně invazivní, šetrnější pro klienta při zachování přirozeného výsledku a zároveň snazší na provádění pro lékaře. Přibylo i množství nových metod, způsobů ošetření, ať už přístrojových nebo ve formě nových preparátů. Výkony v estetické medicíně se staly mnohem dostupnější pro velkou řadu klientů.

Přikláníte se spíše k tradiční klasické péči o pleť, nebo jste zastánkyní moderní koncepce za pomoci nových technologií a přístrojů?

Vůbec se samozřejmě nebráním novým možnostem, ba naopak. Je však pravdou, že mám k těmto novinkám velký respekt. Pozdní komplikace, nevhodné indikace, nebo jiné úskalí nových věcí často odhalí až čas. Je tedy zapotřebí být v tomto vždy hodně obezřetný. Existuje spousta "tradičních" neboli osvědčených postupů, kterým zůstávám věrná. Častokrát představují jednoduchý způsob ošetření nebo léčby, na kterém se dá dál stavět.

Můžete našim čtenářkám přiblížit, jakým směrem se bude dermatologie nejspíš v budoucnu ubírat nebo jaké trendy v této oblasti budou in?

Estetická dermatologie již nyní razí směr k co nejšetrnějším a zároveň nejefektivnějším metodám. Tento trend bude dál setrvávat. Klienti vyžadují maximální efekt se zachováním přirozeného výsledku a s co možná nejkratší dobou rekonvalescence. V posledních letech přibyly nové metody s využitím různých fyzikálních modalit. Jde hlavně o to, aby byl výkon co nejméně invazivní ale efektivní zároveň. Spektrum těchto metod se bude měnit, jejich funkce vylepšovat.

Mimo práce odborné, myslím tím samotné péče o pleť a tělo, je Vaše práce také i o psychologii při komunikaci s lidmi. Máte nějakou základní filozofii nebo obecnou radu, kterou se řídíte nebo byste mohla klientkám poradit v péči o pleť?

Při vstupní prohlídce nechávám pacienty zpočátku, ať mluví sami. Snažím se je vnímat co možná nejpozorněji, abych těchto informací využila při výběru vhodné terapie a k další komunikaci s nimi.

Máte nějakou základní filozofii nebo obecnou radu, kterou se řídíte nebo byste mohla klientkám poradit v péči o pleť?

Zastávám jednoduchou strategii v péči o pleť – vyhnout se extrémům. To značí všeho s mírou, rozumem a citem.  Je zapotřebí poslouchat své tělo a jeho funkce. Zejména u přípravků lokálních (léčiv nebo kosmetiky) může každý reagovat jinak.

Nyní máme léto, všude panují vysoké teploty, ostré sluneční paprsky… Můžete nám poradit nějaký jednoduchý recept nebo postup, jak v tomto období nejlépe chránit pleť a jak o ni pečovat?

I zde jednoznačně platí vyhýbat se extrémům. Vesměs je vhodné přes polední hodiny chránit se před přímým slunečním zářením nejlépe absolutně. Nechodit na přímé slunce nebo případně používat ochranné prostředky ve formě krémů obsahující UV filtry. Je však potřeba zase opět zvolit vhodný krém hlavně podle toho kde se nacházíme, jakou kůži máme, jakou činnost vykonáváme a v jakém čase se na slunci pohybujeme. Další důležitou věcí je nezapomínat na dostatečnou hydrataci organismu a pitný režim. Nedostatek hydratace má velký vliv na předčasné stárnutí pleti.  

A teď trochu z jiného soudku… Můžete nám, paní doktorko prozradit, kdy jste se rozhodla, že budete lékařkou v tomto oboru? Bylo to na studiu vysoké školy nebo jste měla jasno již dříve? A co Vás k tomuto rozhodnutí přimělo?

V podstatě již v průběhu studia na vysoké škole. Studovala jsem obor všeobecné lékařství na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Věděla jsem, že se chci věnovat oboru, který bude zčásti chirurgický. Chtěla jsem se zaměřit na "menší" chirurgii. Kožní chirurgie v rámci oboru dermatovenerologie tuto podmínku splňovala. Mimo kliniku Medik Haus působím na Dermatovenerologickém oddělení Fakultní nemocnice Brno. Zabývám se hlavně kožní onkologií a chirurgií. Realizace v tomto oboru mi poskytuje dobrý základ i pro výkony v estetické medicíně. Nyní se připravuji na nástavbovou atestaci z korektivní dermatologie.

Děkuji za rozhovor.

Přihlaste si newsletter

Ať vám již neuniknou žádné výhodné slevy ani novinky

Přihlášením k odběru novinek souhlasíte s našimi obchodními podmínkami.

Osobní konzultace

Bezpečnost

Dle potřeby klienta volíme co možná nejšetrnější zákroky, bezpečnost je u nás na prvním místě

Profesionálové

Klademe důraz na vysokou odbornost našeho zdravotnického personálu. Pravidelně se účastníme lékařských konferencí v oboru estetické medicíny po celém světě

Nejkvalitnější materiály

Používáme výhradně atestované, ověřené materiály, které zajišťují jak absolutní bezpečnost, tak ty nejlepší výsledky

Individuální péče

Klademe maximální důraz na pochopení a vyřešení individuální potřeby každého klienta

Věrnostní program

Pro stálé klienty nabízíme mnoho slev a individuálních výhod

Široká možnost plateb

Platbu můžete provést na místě v hotovosti nebo jednou z nabízených on-line plateb na našich internetových stránkách

Možnost splátek

Přímo na našich klinikách můžete na počkání jednoduše vyřídit možnost splátek již od 1000 Kč s 0% navýšením

AJ,NJ,RU

Mluvíme česky, rusky, německy a anglicky. Při rezervaci termínu prosím sdělte požadavek na cizojazyčnou komunikaci

Wi-Fi

Naše kliniky jsou samozřejmě vybaveny Wi-Fi zdarma
Rychlý dotaz
Maestro
MasterCard Electronic
MasterCard
Visa Electron
Visa
Verified by Visa
MasterCard SecureCode
© MEDIK HAUS | Obchodní podmínky | Kariéra | Kontraindikace | Vyvinuto v ESMEDIA® Interactive